Inspirationsdag i ystning.
I lördags var jag på en inspirationsdag i ystning. Kursen var i Järvsö och ledare var Marianne Pallars som tillverkar Jarseost. Vi kom klockan 9 och då hade hon förberett mjölken genom att pastörisera den , dvs upphettat den till 63 grader. Sen fick den kylas ner till 32 grader då det var dags att ha i syrakultur. Sen får den vila en stund innan det var dags för ostlöpe. Det var många procedurer och många timmars arbete och pysslande med ostmassan innan den var klar att hällas upp. Vi provade också att koka ricottaost på vassle , som det blir massor av. Mjölken innehåller mycket vatten. Osten vi gjorde idag var enkel men en mycket god hårdost. Vi fick även göra en mjuk färskost som kryddades med rosepeppar och timjan. Vi kokade på 400 liter mjölk vilket är omöjligt för en hemmapulare. Det krävs ett stort mejeri och stora grytor. Men jag ska absolut prova att göra lite egen ost både grönmögel och färskost och annat om jag lyckas. Det var verkligen en givande och lärorik dag för att våga hem och prova. Dagen slutade klockan 16,00.