Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Chokladshot.

Publicerad 2013-05-27 20:49:59 i

Sugen på choklad till efterrätt. Koka upp 1dl grädde och dra åt sidan. Bryt i 100g 70% choklad ( gärna med chilismak elr seasalt) rör tills de smälter. Häll upp i små glas och ställ i kylen en stund. Severa med hallon. Den ska vara mjuk och blir som tryffel i konsistensen tycker jag.

Säsong för rabarber.

Publicerad 2013-05-27 20:12:24 i

Till helgen ska jag göra min goda rabarberpaj nu när säsongen börjat. Den är lite annorlunda och väldigt god tycker jag. I botten är det pajdeg sedan lägger man den skivade rabarbern i socker , kanel och kardemumma en stund så de vätskar sig. Sen blandar man i lite mjöl och lägger i det i de förgräddade pajskalet. Sedan vispar man ihop 2 äggulor och 3dl grädde och häller över och gräddar ca 30 min. Pajen ska vara lite lös och krämig. Vi brukar äta vaniljglass till. Sommrigt och gott.

Kex.

Publicerad 2013-05-23 22:46:10 i

Västerbotten ostkex. Mums till vin :)

Sommrig sallad.

Publicerad 2013-05-19 18:37:24 i

Till de grillade lammet idag har jag gjort en god sommar sallad. Blandsallad, kokta färska rödbetor , chèvre , honung , svartpeppar , olivolja och lite salt.

Favorit i repris.

Publicerad 2013-05-11 19:35:32 i

Idag blev det lammburgare igen och en bit chèvre på med karamelliserad rödlök som jag hade i en skvätt rödvin i efter att jag brynt löken i smör och strött på farinsocker. Under burgaren hade jag en skiva rostad surdegsbröd. Kombinitationen chèvre och karamelliserad rödlök "gifter" sig jätte bra i munnen om du frågar mig. :)

Pulled pork.

Publicerad 2013-05-09 22:14:39 i

Idag har jag provat att tillaga den populära rätten Pulled pork. Jag följde Tinas recept. Nu längtar jag tills imorgon när jag ska få provsmaka. Det tog 9 timmar och den blev klar att ta ut lagom när det var dags att krypa ner och sova. Jag kände på köttet när jag tog ut det och det känns sagolikt mört. :)

Idetorka.

Publicerad 2013-05-08 19:01:49 i

Helt plötsligt visste jag inte alls vad jag skulle hitta på att laga för tillbehör till den grillade älgfransyskan ikväll. Men efter att jag pratat lite mat med jobbarkompisar så kom idéerna tillbaka. Det blir en grönpepparsås och potatis som förkokats och sen gröps ur lite. Sen friterar man skalen och fyller dom med knaperstekt bacon och mozzarella och gratinerar dom så osten smälter. Detta är jättegott och jag åt potatisen första gången på church street saloon i Gävle. Då var det en ensamrätt utan kött till och vitlökscremefraiche och sweet chili sås. Mums vad glad jag är att jag kom på detta. Blir nog en återkommande rätt i sommar. ( potatisen alltså). :)

Sugen på kyckling och pasta.

Publicerad 2013-05-06 18:07:12 i

Nu har jag varit sugen på pasta med någon god kycklingsås i flera dagar. Jag hade massor med körsbärstomater hemma som det var dags att äta upp så en tomatsås är ju alltid gott tänkte jag men ville ändå inte göra lika som jag brukar. Något nytt är alltid kul. Så jag började med att fräsa på bacon och kycklingfilé och kryddade med sambal olek och lite vitlök. Sen hällde jag på creme fraîche och la i tomaterna hela. Lite salt, svartpeppar och paprikakrydda på toppen och serverades sedan med tagliatelle. Snabbt , enkelt och gott. Lagom starkt och det blev precis vad jag längtat efter.

Surdegsbröd.

Publicerad 2013-05-04 16:05:51 i

Idag har jag provbakat på färdigköpt surdeg som sälj i affärerna nu. Jag är lite mot allt halvfabrikat som säljs i butikerna ibland när det är så enkelt att göra själv men samtidigt blir jag nyfiken på vissa saker och måste prova. Jag faller väl för reklamen ;). Recept står på burken och hur man gör så det är enkelt. Först tänkte jag byta mjölsort och ta dinkel istället för grovt rågmjöl men ångrade mig och ville följa receptet första gången. Jag tyckte att degen blev lite hård så jag hällde i lite mer vatten. Kanske jag slarvade när jag mätte mjölet. Men efter att jag arbetat degen 10 min så blev den fin. Det jäste bra , 2 timmar, ja det är en heldags arbete att baka bröd men det är det värt. Brödet blev saftigt ( som surdegsbröd blir) och gott och ytan lagom hård. Nästa gång ska jag prova att ta dinkelmjöl. För köpa det här fler gånger kommer jag faktiskt göra. :)

Förbereder kvällens mat.

Publicerad 2013-05-04 13:44:17 i

Har planerat kvällens middag och förbereder det som går. En bit biff av älg har lagts i marinad för två dagar sedan. Den ska dubbelmarineras , ett recept som svärmor bjudit på men hon gjorde det på fläskytterfile. Marinaden 1: 1msk hoisinsås, 2msk soja, 1msk olja, 1tsk socker. Och efter att köttet är grillat eller stekt gör man en till marinad som hälls på köttet när det ska serveras. Marinad 2: 3msk vitvinsvinäger, 2msk vatten, 3/4dl olivolja, 1/2tsk salt, 1tsk socker, 2krm svartpeppar, 1/2dl hackad persilja och skal av 1 citron. Tillbehör till detta blir ungrostade paprikor , röd,gul,grön som jag sedan smular över lite fetaost och strör på svarta oliver. Sommrigt och gott att äta lite vitlökscremefraiche till. Och sen har jag tänkt göra en rotsaksgratäng med bl.a. min favorit , sötpotatis i. Eftersom det blir en krämig gratäng till och köttet får ytterligare marinad så behövs det ingen sås ikväll. Jag vet att det pågår matstafett i Ljusdal idag och där hade det varit roligt att vara med men jag hade förmodligen fått beslutsångest på vad jag skulle valt att bjuda på. Jag har ju många favoriter. :).

Chicken kebab.

Publicerad 2013-05-01 17:48:57 i

När vi var i Tunisien åkte vi in till staden Sousse en dag. Där provade vi deras snabbmat , chicken kebab. Det var fräsch sallad, kycklingkött och chili i typ ett tortillabröd. Gott och fräscht. Idag blev vi sugna på det här hemma och testade. Jag strimlade kycklingfilé och stekte. Sen värmde jag på ett tortillabröd i torr panna och hade på lite harissa för att få lite starkt. De blev nästa lika gott som den i Tunisien. Lite nyttigare snabbmat än pizza elr hamburgare. :)

Semester.

Publicerad 2013-05-01 12:25:09 i

Det har blivit lite dåligt med skrivandet ett tag nu. Jag har varit på semester i Tunisien. Där provade jag på endel god mat från det tunisiska köket. Det fanns ofta lamm på buffén , något som passar min smak. Couscous med olika blandningar kyckling eller lamm var jättegott och många olika grönsaksrätter både varmt och kallt kunde man välja. Auberginegratäng och gratinerad fänkål, fyllda tomater elr paprikor smakade bra. Det skulle fungerat utmärkt att hitta god mat där även som vegetarian. Efterrättsbordet var vackert att titta på och frestade men tyvärr smakade de mesta lika. Jag köpte med mig deras krydda harissa hem som påminner om våran sambal olek. Där åt man det före maten tillsammans med bröd och det var starkt men gott. Det har varit roligt att fått prova lite ny mat men nu längtar jag lite efter våra egna svenska smaker. Första middagen hemma igen blev fiskplanka med rullader av röding och abborre,saffranssås och honungsglacerad zuccini. Hur gott som helst :) Nu ser jag fram mot grilltider med sol och värme.

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela