Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Lammfärs.

Publicerad 2014-01-29 19:48:22 i Allmänt

Ikväll efter jobbet tog vi fram köttkvarnen och malde färs av lammbitarna , hals , revben och slaksidor. Jag skar även rent kött från en bog för att få lite mer färs. Tycker de är så gott att göra lammburgare. 😊

Citronkantareller till lamm.

Publicerad 2014-01-26 11:38:32 i Allmänt

Igår åt vi lammkotletter med risotto och citronkantareller. Ett recept som vi gjort många gånger är ur kokboken Spis , recept på mat från Gästrikland och Hälsingland som min man fått i present av en god vän som tyvärr inte finns med oss längre. Kantarellerna blir lite olika varje gång.

 Igår blev dom jättebra och lagom med syra från citronen. Så här gör man. Först fräser man två krossade vitlöksklyftor i olja och oregano. Lyft ur vitlöken när den blir brun. Lägg i hackade kantareller och puttra i oljan tills de blir mjuka. Tillsätt kalvbuljong Vispa äggula i saften från citron till ett fluffigt skum. Och precis innan servering rör man ner citronfluffet i kantarellerna. Det blir skummigt och lite gult runt svampen. Och jättegott. 

"Vintermat"

Publicerad 2014-01-22 18:10:45 i Allmänt

Ikväll lagade jag korvgryta. Massor med morot, kålrot, potatis och lite rotselleri och palsternacka. Riktigt god vintermat 😊

Bortbjuden

Publicerad 2014-01-19 19:07:39 i Allmänt

I fredags hade vi turen att bli bjudna på middag hos svärföräldrarna vilket var skönt när vi ändå var i Ljusdal. Ingen stress hem för att laga mat utan kunde få tid att umgås med dottern bl.a.  Vi blev bjuden på hemgjorda vårrullar , tjälknöl på ren med murkelsås och sen hade jag gjort efterrätt. Creme brulee , i helgen igen. De är ju så gott.                      Men på lördag lagade jag mat själv. Jag hade en skinkstek som räckte till två maträtter. På lördag blev det schnitzel med svampsås. Och på söndag en wook med jordnötssås. Vi har haft två soliga vinterdagar så på lördag efter en fika på wilmars tog jag en promenad. Lite härligt att vintern kom till sist. 

Helgen

Publicerad 2014-01-12 22:18:36 i Allmänt

På fredag åt vi fylld fläskytterfilé , fylld med pesto, soltorkade tomater och mozzarella. Och till det blev det potatisgratäng som jag längtat efter. Sen blev vi egentligen bortbjuden på lördagkväll men eftersom maken har gipsat ben nu så blev det enklare att bjuda hit gästerna. Jag bjöd på Wallenbergare , hemgjort potatismos , ärtor och lingon. Jättegott och festligt med vin till. Det behöver inte alltid vara filé för att det ska bli festligt tycker jag. Efterrätt blev creme brulee. Och idag har jag hunnit med att bakat lite matbröd. Det var längesen nu och inland tröttnar jag på utbudet på bröd i affären. Då är de gott med eget. Jag slängde även ihop en lasagne så de finns att värma till middag i veckan. Skönt när man planerar lite i förväg då blir de bättre mat på kvällen efter man jobbat och är trött. 

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela