Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Wallenbergare

Publicerad 2013-10-26 22:51:24 i Allmänt

Ikväll blev det den klassiska och vansinnigt goda maten Wallenbergare till middag tillsammans med en gott ripassovin. Supergott med nykokt lingonsylt och hemgjort potatismos. :) 

Trevlig mathelg.

Publicerad 2013-10-19 19:30:00 i Allmänt

Vi kom upp till vårat hus i Härjedalen redan på torsdag. Lite kallt inne men efter vi fått eld i alla kaminer så åt vi en höstig god trattissoppa med smak av timjan , citron och parmesan. På lördag kom svärföräldrarna och till lunch serverade svärmor en gryta med bl.a. renkött. Mustig och god var den. Sedan stog jag för middag som blev , Höstig pulled pork med kantarellcreme och syrad rödlök. Ett recept jag hittat på nätet och som blev jättegott.  Egentligen skulle de serveras på surdegsbröd men de hade inte jag så vi tog tortilla istället. Smaken på köttet var vitlök , rött vin , paprikapulver, timjan lite barbecue sås med en touch av smoke. De här kommer jag prova fler gånger. Helt annorlunda smak än förra gången jag provade pulled pork. Köttet blir hur mört och saftigt som helst. :) 

Gratäng

Publicerad 2013-10-15 20:37:27 i Allmänt

Broccoli & kasslergratäng blev kvällens middag :)

Lergryta

Publicerad 2013-10-13 17:13:01 i Allmänt

Dagens middag blir apelsin kyckling i lergryta med goda grönsaker i. Jag rev skal från apelsin och blandade med lite vitlökssmör. Sedan pillade jag in smöret under skinnet på kycklingen. Grönsakerna , paprika , morot , rotselleri , purjolök och färska kvistar av rosmarin la jag i botten på grytan och sen kycklingen på. Jag pressade ur saften från två apelsiner över allt och sen in i ugnen. När allt är klart häller jag upp all buljongsaft ur grytan och gör sås på med crème fraiche , en hönsbuljongtärning och lite mer pressad apelsinsaft. Allt blev saftigt och en god smak av apelsin. Lergrytan får man verkligen inte glömma bort att använda. 

Tävling

Publicerad 2013-10-08 17:30:07 i Allmänt

Igår lagade maken en jätte god pyttipanna av lammköttet som var kvar. Han stuvade den och det var både salccicakorv och grön paprika i. Så det var ingen vanlig traditionell pytt utan en lite mer kulinarisk. Jättegott. Idag är det min tur att laga något av resterande kött. Hmm kanske vi ska ha tävling sa jag. Ok så fick det bli. Jag gör en köttgryta. Och i den har jag brynt lök,vitlök,paprika,salccicakorv, rotselleri,palsternacka och kikärtor. Och lammköttet förstås. Sen blev det en skvätt pepparsås lite dijonsenap och grädde. Salt ,svartpeppar och grönpeppar. Ja tror de var allt. Nu är spänningen stor vem som vinner. Kanske båda två för de är ju vi själva som är jury. 😁Väntar nu på att fullkornsriset ska bli klart så vi får smaka. 


Mycket matlagning.

Publicerad 2013-10-05 14:26:35 i Allmänt

Efter en tur i svampskogen idag så blir det en eftermiddag i köket med mycket matlagning. Har varit lite extra inspirerad i veckan på att prova olika maträtter. Det blir helgrillad lammbog marinerad med vitlök,salvia.rosmarin,timjan,vitvinssås,citron. Och risotto med trattkantareller. Sen ska jag prova en tomat och chèvre paj med örtolivolja som jag såg att dom lagade på halv åtta hos mig. Ja de blir varmrätten. Sen till efterrätt gör jag en citron tarte ( även den från halv åtta ) och något jag aldrig gjort tidigare och en chokladmousse med chilismak. Jag förmodar att vi kommer bli väldigt mätta efter den middagen. Men har man inspiration till matlagning så får de bli så. :)

Hummersoppa

Publicerad 2013-10-04 23:19:54 i Allmänt

Kvällens fredagsmys blev hemgjord hummersoppa tillagad från grunden av skalen från humrarna vi ätit förut. Jag kokade en fond av skalen och frös in och lite grädde och kryddor i den efter den reducerats blir en supergod soppa. Tillbehören blev vitlöksbröd och bubbel allt i sin enkelhet en fin höstdag. 

Prova nytt.

Publicerad 2013-10-02 19:13:46 i Allmänt

Ikväll provade jag ett nytt recept vilket alltid är lika trevligt. Ja och oj oj hur ska de bli med bloggen förresten när jag skriver så sällan. Men de får lov att bli så. Kanske blir lite nytt i höst att skriva om och det började ju bra idag. Jag hittade receptet i icabladet. En kycklinglasange med lök,morötter,vitlök,krossade tomater,basilika och mozzarella. Riktigt god blev den. Och alltid roligt med nyheter. Det är så lätt att man äter lika mat ibland och jag älskar ju verkligen att prova nya recept. Men det krävs även att man är på matlagningshumör. Imorgon ska jag varje fall ge mig ut i svampskogen så det går att laga lite soppa. 

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela