Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Tårta.

Publicerad 2013-03-16 14:59:40 i

En tårta till 20åringen ska det vara naturligtvis. Den här hittade jag också i ELLE mat&vin och har provat tidigare. Den blir både god och fin och är enkel. Nu köpte jag färdig chokladbotten men den kan man göra innan. Sen fyller jag med vispad grädde och hallon. Till Chokladsmeten som hälls på smälter jag 100g smör, 100g mörk 70% choklad , 1 1/2dl florsocker 3 msk mjölk.

20 års fest.

Publicerad 2013-03-16 14:51:20 i

Imorgon fyller våran dotter 20 år. Ja det är inte klokt att man har så stora barn. Hon ska firas med släkten så jag har förberett lite god mat. Temat blir italienskt ,något som dottern gillar. Pasta med hemgjord tomatsås med vitt vin, vitlök och basilika i. När pastan är kokt häller jag på tomatsåsen och smular över mozzarella. Till det serverar jag kycklingfiléer som jag bryner på i grillpannan för att få lite fint mönster sen steker jag dom färdigt i ugnen. När dom är klara skivar jag filéerna och häller på en balsamicomarinad. Och imorgon värmer jag på allt i ugnen. Så här gör man marinaden. Fräs 3 vitlöksklyftor med lite timjan , färsk om man har i 1/2dl olivolja. Häll på 1dl balsamico ( jag har en med kraftig smak så jag tog mindre) och 1/2 dl flytande honung. Salt och peppar. Låt puttra en stund. Den smakar jättegott. Jag hittade receptet i ELLE mat&vin.

Moule Frites.

Publicerad 2013-03-16 14:39:14 i

Vi har varit i Stockholm och flyttat åt sonen som flyttar till Tokyo för ett års pluggande. Alltid när jag kommer till städer vill jag gärna gå i mataffärer hellre än klädaffärer nästan. Den här gången lyckades vi hitta färska blåmusslor som vi längtat efter en längre tid. Dom var snälla att packa bra med mycket is så dom skulle hålla sig ända hem (40mil). Väl hemma gjorde vi favoritmaten Moule Frites. Vi har gjort det tidigare men inte med pommes frites till utan med pasta, Moule Mariniers (stavning). Men det här blev supergott. Synd att man inte bor närmare större affärer med ett utbud på otroligt fina råvaror, eller kanske tur. Nu får man längta till nästa gång jag får tillfälle att köpa musslor.

Köttgryta med björnbär.

Publicerad 2013-03-11 19:06:50 i

Ikväll är det full aktivitet i köket. Maken steker rödingfileer till middag med hemgjort mos och sås från grunden. Han kokar fond på fiskskroven efter att jag filéat fisken. Lyxigt en måndag kan man tycka men har man röding i frysen ska den ju ätas. Gott som tusan blev det. Själv håller jag samtidigt på att förbereda en god gryta som vi ska ta med till Stockholm. Den ska bli till en "hejdå" middag till sonen som åker till Taiwan en vecka och sen vidare till Tokyo för pluggande i ett år.Jag jobbar bara två dagar den här veckan sen drar vi och flyttar ur lägenheten åt sonen. Vi ska även bjuda in min snälla kusin med familj som alltid varit så snäll och hjälpt sonen och ofta bjudit in honom på mat när han bott i Stockholm. Skönt att veta att de funnits där i närheten om han behövt hjälp. Köttgrytan jag lagar ska bli spännande att smaka. Ett nytt recept som jag inte provat förr. Älggryta med gorgonzola och björnbär! Den innehåller även vitlök, bacon, rött vin, timjan och kantareller. Just nu doftar det ljuvligt gott från köket. :))

Nytt recept.

Publicerad 2013-03-07 19:22:32 i

Ikväll provade jag ett nytt recept på kex som en jobbarkompis till mig hittade. Parmesan kex. Så här var receptet: 1 dl linfrö. 1 dl vatten. 1 dl sesamfrö. 1 dl riven parmesan. 1 äggvita. Flingsalt. Lägg Linfrö i blöt några timmar. Rör ihop allt det andra bred ut små tunna runda kex på bakplåtspapper. Min första plåt blev mjuka därför att jag gjorde dom alldeles för tjocka. Grädda på 130 grader i ca 15 min eller tills dom börjar bli hårda. Sen brukar jag ofta i vanlig ordning tänka hur man kan göra om recept och i detta fall så tänker jag mig att man gärna kan blanda i andra frön som tex pumpakärnor. Dom här blev jätte goda:)

Mums.

Publicerad 2013-03-01 19:33:39 i

Kvällen middag blev precis lika god som jag hade hoppats. Lammburgare på grillat dinkelbröd , parmesan creme , karamelliserad rödlök , baconlindad sparris och rostade grönsaker Till det drack vi en Ripasso. :))

https://cdn2.cdnme.se/3339544/6-3/pic_5130f3d0e087c36d3e91804e.jpg" class="image">

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela