Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Fantastisk sås.

Publicerad 2013-01-26 18:15:33 i

Den här såsen måste ni bara göra. Den blir helt otroligt god. Receptet är 2dl grädde , 2dl creme fraîche , 1 köttbuljongtärning, 1/2dl ketjap manis, ca 4msk bavaria blue (jag brukar ta blå castello för jag gillar inte de vita på bavariablue) Låt den stå och små sjuda i en halvtimme och rör ibland. Den kokar ihop och blir lite tjock. Såsen passar jättebra till grillat fläskkött och ugnsbakade grönsaker. Alla bara älskar den såsen :))

Thaimat.

Publicerad 2013-01-17 17:59:11 i

Smakerna som finns i det thailändska köket tycker jag mycket om. Och dessa ingredienser brukar jag använda mig av för att få den rätta smaken. Röd currypasta, limeblad och kokosmjölk. Det finns ju även färdiga kryddblandningar som tex SantaMaria som är väldigt god och bra och enkel att använda men när jag fick tag på limeblad och röd currypasta så har jag använt det istället.

Mera godsaker.

Publicerad 2013-01-16 21:00:50 i

Gott att mumsa på en kväll om man gillar ost. Lägg en stor brieosttårta ( om man är många för det är mäktigt, det finns små också) i en pajform. Strö farinsocker och hackade valnötter på tårtan. Droppa över lite konjak ( kan uteslutas). Ställ in den i en varm ugn och låt den stå tills sockret blir smält. Tårtan smälter inuti sitt vita skal och rinner ut när du skär i den. Sockret blir knäckigt. Lätt beroendeframkallande. :))

Älskar parmesan.

Publicerad 2013-01-16 20:43:37 i

Här kommer något för er som älskar parmesan. Jag åt det på en restaurang som tillbehör till kött. Och jag blev helt frälst så då frågar jag naturligtvis hur man gör. Parmesankräm är det och det var super enkelt. Koka upp creme fraîche och riv i mycket parmesan.Rör runt så osten smälter. Låt det stå i kylen över natten. Det ska bli som en tjock kräm. Mums, det här ska jag göra snart igen :))

Köttfärssås till middag.

Publicerad 2013-01-16 16:53:47 i Allmänt

På måndagkväll skulle jag planera för middag till tisdag och bestämde mig för att ta upp ett paket köttfärs från frysen. Spagetti och köttfärsås var ett tag sen så det skulle det bli. Men nej det måste ändras på för nästa dag när det börjat tina visade det sig att det var en bit med grytkött. Snabbt fick jag tänka om. Maken som var hemma som tur var fick koka på köttet för att det skulle hinna bli mört till jag kom hem. Älgkött kräver ju sin lilla tillagningstid för att det inte ska bli segt så en koktid på 1,5-2 timmar tycker jag behövs. När jag sen kom hem från jobbet började jag att fundera vad som fanns hemma och till slut blev det en riktigt god köttgryta som vi åt till fullkornsbulgur. I grytan hade jag gul lök,sambal olek ( alltid gott med lite starkt),inlagd röd paprika,choritzokorvar och sen creme fraiche.Det blev en lagom stark gryta som jag ska göra fler gånger. I alla fall nått liknande ;)

Ny favorit :)

Publicerad 2013-01-12 18:00:52 i

Så här vacker blev laxplankan. Saffranssåsen är super enkel. Koka upp vitt vin med en fiskbuljongtärning. Häll i creme fraîche och saffran och låt koka i några minuter. Gör den gärna lite före middagen så den kan stå till sig och ta smak. Grundreceptet är en förrätt : rökta laxrosor på spegel av saffranssås. Men nu har jag hittat en ny favoriträtt med dom goda smakerna saffran och lax. :)

Vad ska vi äta idag då?

Publicerad 2013-01-12 17:02:09 i

Ja det är väl den ständiga frågan. Vad man ska äta? Inget var förberett och upptaget ur frysen tills idag så tankarna började snurra. Vad har vi hemma? Avokado , då får vi köpa skagenröra. Men då dök det upp en bra tanke. Vi gör egen röra till av det vi har i kylen. Vi rörde ihop lite ungstekt öring , räkor , citron och dillsås och lite majonäs. Det blev minst lika gott att ha till avokadon och sedan en rostad brödskiva till. Så blev det ju slut på lite rester också. Av kylskåpsrens kan man faktiskt få till kanongod mat. Senare ikväll blir det även ett omgjort recept. En förrätt som jag lagat till ett bröllop en gång. " Rökta laxrosor med saffranssås". Det ska jag göra som plankstek med hemgjord mos, grön sparris och körsbärstomater till. Lägger ut en bild på det senare för det kommer verkligen bli en maträtt som blir vacker för ögat. :) Här blir det bild på förrätten.

Kyckling.

Publicerad 2013-01-11 21:54:43 i

Ikväll efter en skön fredagsbastu lagade vi helstekt kyckling i ugnen med apelsinsås och fullkornsbulgur, vilket jag föredrar istället för ris. Efter att kycklingfilé började säljas stort i affärerna så är det allt för sällan som man, ja iallafall vi köper hel kyckling med ben. Men ärligt så blir det saftigare när man lagar med ben tycker jag. Gott med det knapriga skinnet som blir också. Apelsinsåsen till gjordes på skyn från kycklingen som stektes styckad i ugnen och i den blandades saften av en apelsin, creme fraîche och kryddat med rosmarin. Enkelt och gott. :)

Julledigt.

Publicerad 2013-01-04 09:54:58 i

Ja nu har julhelgen varit och de känns som att även om man inte skulle ha så mycket julmat så har man ändå fått ätit rester i flera dagar. Så någon matlagning blir det ju inte men samtidigt är det ju skönt att inte behöva planera för mat varje dag. Vi har haft det bra i jul och alla har varit med så vi var 12 personer. Ändå tar inte maten slut, alltid lika märkligt. Till nyår blev det bara jag och maken. Lite förmycket mat även då men gott var det. Lammkotletter som jag hade lagt i marinad någon dag innan åt vi som middag och senare på kvällen mumsade vi hummer och bubbel. Oftast gör jag egen marinad till kött och något jag lärt mig med åren är att olja i marinad är inte så viktigt eftersom de inte mörar köttet, det behövs syra. Jag använder mest rött vin och citron när de är lamm. Vitlök och örtkryddor som timjan,rosmarin, salvia bl.a. Och sen låter jag köttet ligga framme på bänken. Det blir ofta mört och fint. Till julklapp iår köpte jag en gasbrännare till min man. Han har ofta pratar om att de skulle man haft. Därför fick han göra efterrätten till nyår och prova brännaren. Vi åt crème brulee riktigt gott blev det. Men det komiska var att vi nu har två gasbrännare för vi fick även en i julklapp av svärmor och svärfar. Vi var tydligen inne på samma tanke men eftersom vi har två hushåll ett i Loos och ett i Linsell så kan vi ju ha en på varje ställe. Nu är det helg idag igen så tankarna på att planera mat kommer tillbaka. Men vad är man sugen på så här efter alla helger. Husmanskost är ju gott men passar inte så jättebra om man vill ga ett glas rött vin. Hemgjord pizza kanske. Ja här får man baka egen eftersom vi inte har pizzeria på byn men den kan oftast bli godare tycker vi. Ska fundera under dagen vad jag blir sugen att laga. Jag tog även upp ett paket älgfärs igår som det kan bli goda biffar på. Hoppas alla haft en lika mysig julhelgen som jag.

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela