Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Kvällens middag.

Publicerad 2013-02-28 21:26:17 i

Hel eftermiddagen har jag ägnat i köket eftersom det var ett riktigt busväder ute , ja solen var framme men det blåste storm. Annars var tanken att åka på en härlig skotertur i vårsolen. Men jag har även varit sugen att baka lite så de passade bra. Jag bakade 2 plåtar med frökex och sen dom goda dinkelbaguetterna. Jag har också förberett till morgondagens middag. Malt lammköttfärs som ska bli biffar och gjort parmesancreme. Alltid skönt att förbereda speciellt till en fredag om man jobbar sent så det kan bli en god middag utan att klockan blir allt för sent. Sen var det ju kvällens middag som idag blev panerad torskrygg med remouladsås och potatis. Fisken blir ju extra god när man har fått tillgång till egen fiskad torsk inte från frysdisken i affären. Men den funkar den med. Imorgon är det helg :)

Dinkelbaguetter.

Publicerad 2013-02-26 19:46:16 i

6 dl kallt vatten , 25 g jäst , 9 dl vetemjöl , 6 dl dinkelmjöl med fullkorn , 2 1/2 tsk salt , 1 1/2 dl pumpakärnor och solroskärnor. Jästen behöver inte lösas i vatten utan alla ingredienser blandas direkt. Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt den jäsa 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och häll upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 bitar och rulla till längder. Tvinna dom lite och lägg dom på plåt med bakplåtspapper. Låt dom jäsa igen i 25 min. Och grädda sen i 20-25 min. tills dom fått fin färg. Det krävs lite tid med all jäsning men det är det värt jag lovar. :))

Inspirationsdag i ystning.

Publicerad 2013-02-26 19:13:00 i

I lördags var jag på en inspirationsdag i ystning. Kursen var i Järvsö och ledare var Marianne Pallars som tillverkar Jarseost. Vi kom klockan 9 och då hade hon förberett mjölken genom att pastörisera den , dvs upphettat den till 63 grader. Sen fick den kylas ner till 32 grader då det var dags att ha i syrakultur. Sen får den vila en stund innan det var dags för ostlöpe. Det var många procedurer och många timmars arbete och pysslande med ostmassan innan den var klar att hällas upp. Vi provade också att koka ricottaost på vassle , som det blir massor av. Mjölken innehåller mycket vatten. Osten vi gjorde idag var enkel men en mycket god hårdost. Vi fick även göra en mjuk färskost som kryddades med rosepeppar och timjan. Vi kokade på 400 liter mjölk vilket är omöjligt för en hemmapulare. Det krävs ett stort mejeri och stora grytor. Men jag ska absolut prova att göra lite egen ost både grönmögel och färskost och annat om jag lyckas. Det var verkligen en givande och lärorik dag för att våga hem och prova. Dagen slutade klockan 16,00.

Nudelwook.

Publicerad 2013-02-26 18:10:47 i

Länge har jag varit sugen på nudelwook och de var väldigt längesen vi lagade det. Kanske vi åt det för ofta förr så man tröttnade. Men det är ju en enkel och god mat , asiatisk pytt. Idag hade jag i hackad rödlök , bacon, choritzokorv, wookgrönsaker ( som finns i olika blandningar ) och nudlar. Kryddningen blev teryakisås, lite sweet chili, soja och kinasalt. Ett salt som inte är lika salt som vanligt salt och mer finkornigt. Jag köpte det genom en restaurang en gång i tiden och det ger god smak i wook. Wook är så bra när jag tänker efter eftersom man kan laga det på många olika sätt med olika ingredienser och det blir olika smak beroende på vad man väljer. Kyckling , räkor , stark korv , biff, fläskfile, kokosmjölk , limeblad , röd currypasta , jordnötssås ja ta det du är sugen på just då och prova er fram och blanda. Det går inte att misslyckas :))

Kvällens middag.

Publicerad 2013-02-21 19:23:07 i

Ikväll blev det fisk till middag , helstekt rödspätta med skinn och allt. Lite annorlunda mot panerad och mycket gott. Men det krävs ju också en god sås till. Jag gjorde så här: Fräs hackad 1 röd paprika , 1 gul lök , en bit purjolök i smör. Skiva ca 200-300 färska champinjoner och fräs tillsammans med grönsakerna. Häll på krossade tomater och en fisk elr grönsaksbuljongtärning. Salta och peppra. Puttra allt tills vätskan kokat in och strö sedan över lite mjöl. Häll på 4 1/2 dl mjölk och 2 dl creme fraîche och koka i 5 minuter till. Det blir en matig och god sås som passar till fisk i alla former. :)

Broccolipaj.

Publicerad 2013-02-20 18:41:48 i

Ikväll slängde jag ihop en broccolipaj och i den hade jag även skivad rödlök, Philadelphia ost ,smak vitlök&örter. Sen äggstanning och massa ost. Vi åt så enkelt som lite stekt korv till de bara. Funkade jätte bra och jag saknade inte potatis :)

Trerätters.

Publicerad 2013-02-15 17:43:59 i

Ikväll fick de bli trerätters till fredagsmys. Men en ganska enkel. Förrätt : gul kantarelltoast. Varmrätt: hummersoppa och vitlöksbröd. Efterrätt: chokladfondant med hallonkesella. Och till det lite bubbel. I vanliga fall brukar jag tycka att det blir för mättsamt med trerätters men eftersom varmrätten var soppa så blev det alldeles lagom ikväll. Här kommer recept på en supergod chokladfondant : Smält 100g smör och 100g choklad. Vispa 2ägg med 4msk socker. Smörj liten portionsform och pudra med kakao. Grädda 12 min. Ät med hallonkesella. Trevlig helg :)

Klassiker.

Publicerad 2013-02-12 22:08:41 i

Idag till middag fick jag en gammal 70-talsklassiker nämligen Flygande Jacob och ris som maken varit snäll att laga. Det var jätte längesen vi åt det och det var lika gott som jag minns.

Snabb efterrätt.

Publicerad 2013-02-11 17:58:52 i

Jag hittade ett recept på en super snabb efterrätt som jag måste testa ikväll. Det här behöver du till 2 st koppar
4 msk mjöl
1/2 dl nutella
4 msk socker
3 msk Kakao
1 ägg
3 msk flytande smör
3 msk mjölk
Serveras med lättvispad grädde, färska hallon.
Gör så här :
Ta fram 2 koppar elr liknande.
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i kopparna. Lite mer än 3/4 och det gör inget om det rinner över lite.
Kör sedan en och en i micron på högsta styrka, Det beror såklart lite från micro till micro. men mellan 1.30 - 2 minuter. (Så står det i orginal receptet jag hittade men vill man att det ska bli lite kladdigt så bör man välja den minsta tiden. Mina blev lite för torr för min smak och jag körde på 2 min) Man får prova sig fram. Receptet hittade jag på nätet.

Lyxmåndag.

Publicerad 2013-02-04 19:48:32 i

Ikväll fick jag en riktig lyxmiddag efter jobbet. Smörstekt röding , hemgjord potatismos och citron och dillsås. Och vi lyxade även till med efterrätt. Mixade frysta blåbär och björnbär i creme fraîche med chokladbiscotti. Lite lyx i vardagen kan behövas.

Fantasi.

Publicerad 2013-02-01 19:19:47 i

I brist på fantasi funkar det alltid med nachotallrik en fredag. Glöm inte vitlökscremefraiche. Tror att jag aldrig kommer att tröttna på denna goda enkla och festliga maträtt :)) Trevlig helg!

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela