Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Lunchfavorit.

Publicerad 2012-11-27 23:01:22 i

När jag och min kollega är på utbildning i Ljusdal blir det alltid lunch och vi har samma favorit. Sushi!

Vita dukar och kandelabrar.

Publicerad 2012-11-27 19:54:00 i

I helgen har vi på jobbet firat två kollegor som fyllt jämt. Det blev en annorlunda middag i en skogskoja med matlagning på öppen eld och vita dukar och kandelabrar. Middagen som jag hade huvudansvaret för var , grillad oxfilé på öppen eld, parmesanpotatismos i tortillarullar som värmdes över elden, rödvinskysås som jag förberett hemma och tog med i termos , citronsmör (riv skalet av citronen och ha i lite olja, passar till allt grillat)och grillad sparris. Ja en riktig lyxmiddag om jag får säga det själv som fungerade minst lika bra att laga till och äta i en koja i skogen. Och med vita dukar och kandelabrar blev middagen precis som på vilken lyxkrog som helst eller bättre faktiskt. Ingenting är omöjligt de gäller bara att ha bra fantasi och planera. Det maträtten är en av mina favoriter.

Recept!

Publicerad 2012-11-23 22:31:30 i

Ikväll berättade jag för en kompis att jag skriver en matblogg/matdagbok och att de är så himla bra för att jag kanske inte minns riktigt hur jag gjorde den dagen jag får till en bra maträtt som man kanske skulle vilja prova igen. Då kan jag läsa i bloggen. Svaret gick fick var : - De är därför vi andra använder recept! :)

Två olika varianter!

Publicerad 2012-11-21 21:02:47 i Allmänt

Ojsan det blev viss lite dubbelt med fisksoppa. I februari har jag också berättat om hur jag lagar till min favoritsoppa men där var ingridienserna lite andra. Men grunden till soppan är lika som vanligt. Då fick ni ju tips på två olika varianter :)

Soppa!

Publicerad 2012-11-21 17:54:02 i

Soppa är så himla gott tycker jag och en av mina favoriter är fisksoppa. De är så bra att göra om man har lite grönsaker som behöver ätas upp bl.a. De är sällan jag gör med samma ingredienser utan de får bli de som finns hemma men grunden blir ofta samma. Det blir till att improvisera. Jag brukar börja med att bryna på purjolök, vitlök i olivolja och har jag saffran hemma åker den i oxå. Och idag hackade jag röd och gul paprika , squash och färska champinjoner som fick fräsa med. Sen fyller jag på med vitt vin, fiskbuljong, krossade tomater och en skvätt grädde. Allt fick puttra en stund och så kryddade jag med salt och peppar. Till sist lägger jag i torsk ( har massor i frysen som är fiskade i Göteborg, lyx! ) och låter de sjuda en pytte stund , inte för länge då faller fisken sönder. Dra kastrullen åt sidan och låt fisken bli klar på eftervärme. Supergott med en varm soppa i höstrusket.

Fisk!

Publicerad 2012-11-18 12:50:35 i Allmänt

Fisk är alltid gott. Här om dagen tog jag upp en rödspätta och bestämde att jag ville ha bara filerna. Oj inte lätt att flå en rödspätta, halkig och omöjlig man tappar lätt taget men jag tog två kökshanddukar och drog skinnet med. Efter mycket kämpande fick jag till 4 fileer. Jag fräste på lite lök och färska champinjoner och gjorde sås på och till de åt vi blomkålsris. Bra och god vardagsmat men plattfisk är inte att leka med;(

Tips!

Publicerad 2012-11-18 12:41:08 i Allmänt

På den italienska restaurangen i Stockholm serverade dom bröd och en hemgjord röra typ tapernade före maten. Så här gör man den : mixa gröna oliver , inlagd röd paprika och fetaost. Droppa i olivolja till lagom konsistens. Prova gärna de var jättegott!

Mums!

Publicerad 2012-11-18 12:24:05 i Allmänt

Jag märker att jag har lite svårt att få till att skriva i bloggen varje dag. Men det får väl bli när jag har tid helt enkelt.
I helgen har det blivit bara god mat igen. På fredag gjorde vi gratinerad krabba. Efter att krabborna var urrensade på allt kött av maken så gjorde jag en stuvning där jag fräste på hackad purjolök lite vitlök i smör. Sen pudrade jag på lite mjöl och fyllde på med krabbspad och grädde. Jag kryddade med salt ,peppar,basilika, rivet skal av en citron, parmesanost och en lite skvätt Chapel Hill.Citronskalet gjorde att det blev en fräsch smak. Stuvning la jag i skalen från krabban och gratinerade till dom fick fin färg. Till de drack vi Chapel Hill.
På lördag hade vi turen att bli bortbjuden på middag. Alltid lika trevligt att få prova andras goda mat och få nya ideer. Middagen var råstekt potatis med helstekt fläskytterfile och massa vitlökssmör,smörstekta gula kantareller och sallad. Efterrätten var en mjuk och god vaniljpannacotta med hjortron, kaffe och konjak. Allt var supergott och trevligt sällskap som vanligt. Tur att de blev en promenad på 3km tur och retur när man har mumsat i sig så mycket gosaker :)

Min tanke!

Publicerad 2012-11-18 12:24:00 i Allmänt

 Min tanke med att skriva blogg om min matlagning är att jag oftast lagar mat utan recept. Det blir mycket improvisation och dom gångerna de blivit bra så brukar vi säga att de här ska jag göra fler gånger. Men ofta blir de inte av för jag minns inte riktigt hur jag gjorde. Om jag då skriver ner det så kan jag ju gå in och kolla här på bloggen. Lite som min egna matdagbok kan man säga :)
 

Glass sugen!

Publicerad 2012-11-15 19:25:14 i

Ja vad gör man när affären har stängt och man blir sugen på något gott som glass. Jag funderar vad jag har hemma. Frysta hallon, creme fraîche, grädde vaniljsocker. Lägg att i en bunke och kör med stavmixer snabbt tills hallonen mixats sönder. Häll i skål och skynda och ät. Det blir som sorbet och smälter fort. Ät och njut :)

Fredagsmys en torsdag!

Publicerad 2012-11-15 16:59:10 i Allmänt

Idag har jag varit till Ljusdal och röntgat ryggen. Det blev massa uträttningar och jag fick även boka tid hos optikern. Hade hoppats på en drop-in tid men de var fullbokat. Hemma igen och vrålhungrig så de fick snabbt bli en tacosås av veckans köttfärssås. Nachotallrik som egentligen är fredagsmys mat passar även en torsdag. Snabbt och gott när köttfärsen är så gott som klar, lite tacokrydda i bara. Tror aldrig jag kommer tröttna på nachotallrik. Och ett måste till är ju vitlökscremefraiche.

Långweekend.

Publicerad 2012-11-13 20:55:33 i

Torsdag till söndag har tillbringats i Stockholm. Jag har varit på Fritidspedagogernas rikskonferens. Men först på torsdagskväll var jag på en trevlig italiensk restaurang med min kollega. Jag åt pasta med salccica och champinjoner som var jättegod. La famillia på Kungsholmen. Konferansen var bra och gav bra inspiration till jobbet. Tanken att stanna kvar hela helgen var att få träffa sonen lite och det var trevligt. Vi var på en koreansk restaurang med honom på fredag och åt mat som serverades i heta stenskålar. Både annorlunda och gott. Kul att prova nya maträtter och något man inte har möjlighet att tillaga hemma. Skålarna finns att köpa , för de frågade jag men bästa sättet att hetta upp dom var på gasspis. Till maten bjöd sonen på en koreansk snaps likvärdigt med sake. Sen på lördag besökte vi " Mitt kök mässan",Mat & vinmässan. Tror det var tredje gången vi var dit och lika trevligt som vanligt. Jag provade en hel del nya viner som jag vet att jag kommer köpa. Mauro Ripasso, amarone. Apassimentoviner. Plantation rom mm. Som sällskap på mässan hade vi moster,faster och farbror. På kvällen blev vi bjudna på middag hos fam G där vi även bodde. Åter igen fick jag prova något nytt nämligen Ankbröstfile och till de serverades det rotselleripure och rödvinssås. Anka har jag varit nyfiken på en längre tid men eftersom de är svårt att få tag på där jag bor så har det inte blivit av. Det smakade inte riktigt som jag trodde , de var inte alls likt kyckling utan mera ett rödare kött. Jag skulle gärna vilja prova att laga det själv någon gång. Även här blev vi bjudna på många goda amarone och ripassoviner. Efterrätten var en lakritsparfait och en halv söt asti cinzano som passade jättebra till smaken av lakrits. Med på middagen var både våran son och familjen G's två söner. En rolig , fnissig och trevlig kväll. Bara dottern saknades som är i Bruksvallarna på jobb. Jag har verkligen hunnit med massor av trevliga saker under den här helgen. Precis som jag hade förväntat mig. Nästa helg ska tillbringas lite lugnare hemma i soffan. De tar på krafterna att ha trevligt. Bild på den koreanska maten.

Flera dagars bloggande.

Publicerad 2012-11-07 20:46:58 i

Ja som ni ser är den någon dag sedan jag skrev. De har varit lite fullt upp men här kommer en liten uppdatering. Eftersom dottern drog på jobb i Bruksvallarna lagade vi dotterns favoritmat på fredag, nämligen plankstek. Köttet vi hade till den var innanlår av älg och tillbehören beasås,tomat och färsk sparris inlindat i bacon. Jag brukar också fräsa på lite lök,bacon och trattkantareller men inte denna gång. Smaken från ekplankorna som sätter sig i köttet och hemgjorda potatismoset blir gudomligt gott. På lördag fick jag tid för att tapetsera färdigt i köket i Linsell.De blev jättebra och nu fattas bara lite vit färg på vissa ställen. Kvällen tillbringades med syster och svåger och även då åkte wooken fram och det tillagades fläskytterfile i grönpepparsås. De fick puttra länge så de blev hur gott som helst. Vi räknade ut i helgen att man kan laga de mesta i matväg på en vildmarkswook. Och allt blir ju mycket godare än inne på vanliga spisen. Ett skönt sätt att umgås runt mat. Kvällen avslutades med vin och spickekött (torkat renkött)

Pizza

Publicerad 2012-11-02 16:20:24 i

Idag blev vi bjudna på pizza hos syster och svåger. Och de var inte vilken pizza som helst. Vildmarkspizza på wooken ute som min svåger lagade. Det var en av de godaste pizzorna jag ätit på länge. -var det, säger svågern? - de är lagat med mycket kärlek:) (bilder funkar inte just nu att lägga upp så de kommer senare )

Linkvarn

Publicerad 2012-11-01 17:04:32 i

Äntligen har vi kommit upp till "kvanna" som svärfar säger. Linsell alltså. Det är så himla mysigt och avkopplande att vara här och särskilt mysigt är ju att man kan elda i kökspisen och sen laga mat på den. Men ikväll fick det bli vanliga spisen eftersom jag skulle ha ugnen. Lite svårt att få jämn temperatur i vedspisugnen. Till middag idag blir det kycklinglasange med massa pesto och mozzarella. Skiva kycklingfilé och fräs på i stekpannan nästan klar. Ha på salt,peppar och pesto efter egen smak, jag älskar det så jag tar mycket. Gör en vitsås med riven mozzarella i. Varava sedan med lasangeolattor i en form. Grädda tills plattorna blir mjuka. Smarrigt de kan jag lova:) Dax att äta här nu

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela