Matglädje

Trevligt att umgås runt matlagning.

Köttbullar på schemat.

Publicerad 2012-12-18 18:33:07 i

Ja nu såhär i juletid ska de ju göras köttbullar och de gör även jag men inte vanliga julköttbullar förstås. Nej jag vill inte ha så himla mycket av julmaten utan tycker att det räcker att äta det på julafton sen vill jag laga och äta " vanlig" mat. Så mina köttbullar som jag förberett ikväll blev Italienska köttbullar som ska ätas med en tomatsås med vitlök och basilika och pasta. Det som gör köttbullarna italienska är att de innehåller vitlök,parmesan och rivet citronskal. Receptet tror jag kommer från Tina Nordström men de var längesen jag hittade det så är lite osäker. Citronen i gör att de blir en fräsch god smak.

Fixat fredagsmys.

Publicerad 2012-12-17 17:55:53 i

Ikväll efter jobbet har jag fixat mat till fredag så det ska gå snabbt och smidigt när vi kommer till stugan. Det kommer vara lite kyligt där innan vi eldat upp och då passar de bra med en rykande het tacosoppa.( som jag haft i frysen och är bara klar att värma) Gott och mysigt. Vi brukar äta den med riven ost , krossa i nachochips och vitlökscremefraiche till. Men nu tänker jag även göra en Mexikansk ostcreme till , ett recept jag fått av en kompis. Den äter man också med nachochips och är även rolig att bjuda på istället för chips och nötter en kväll när man bjudit hem främmande. Här kommer receptet: 200g finriven cheddarost. 125 g keso. 2 msk majonäs. 1 liten finhackad gul lök. 1-2 pressad vitlök. 1/2 burk Old El Paso grön chili. 1 dl finhackad grön paprika. 1 dl finhackad röd paprika. 1 dl grovhackad sötmandel elr. Pekannötter. Blanda allt och lägg i en bunke och låt vila kallt minst 15 min. Stjälp upp på ett stort fat så det blir som en " kupol" och lägg nachochips runt om. Detta är värt att prova , jag lovar. :)

Kopia.

Publicerad 2012-12-15 19:41:35 i

Så här kan det se ut hos oss när jag " kopierar" maten från Kick saloon , texasinspirerad mat. Honungs och ingefärsmarinerade spare ribs som först är rökta och sen grillade. Till det friterade potatisskivor ( dollar chips) coleslow sallad, grillade tomater och paprika med vitlök och tre dippsåser som denna gång blev vitlöks crème fraîche , aijvar och bea.

Stilton.

Publicerad 2012-12-15 19:23:42 i

Det här är en jättegod dessert eller något att mumsa på när man vill som jag lärt mig av en god vän till min syster och idag när jag handlade kunde jag inte låta bli att köpa en burk stiltonost. Ät det till kanderade valnötter och drick ett gott portvin till. Riktigt gott kan jag lova. :)

"Sillbröd"

Publicerad 2012-12-15 19:16:12 i

Idag har jag bakat ett superenkelt matbröd som jag fått recept av en kollega på. Ingredienserna är 1liter filmjölk, ca 1,2kg rågsikt ,brukar ha i tills smeten ser lagom tjock ut men de ska vara kletigt, anis,fänkål,mörk sirap, bikarbonat,bakpulver. Allt blandas med slev i en bunke och breds ut i långpanna. Gräddtiden är dock lite lång men brödet blir saftigt och gott och de blir mycket. Lite bra julbröd för det påminner nästan om vörtlimpa , nästan.

Grillad kycklingfilé.

Publicerad 2012-12-15 19:04:47 i

Kvällens middag blev grillad kycklingfilé i grillpannan. Bästa pannan för de blir ju så snyggt med grillmönster på köttet ett bra köp eller föresten har fått den av min man i present en sommar kommer jag ihåg. Till filen blev de klyftpotatis, som jag alltid gör med skal på för de blir både gott och snyggt och sen slängde jag även med lite röd paprika, palsternacka och rotselleri. Rotselleri är något som jag använder mer och mer för det ger riktigt mycket smak till maten. Såsen blev en ädelostsås på crème fraîche. Och naturligtvis rött vin till , en apassimento. Trevlig tredje advent.

Svårt.

Publicerad 2012-12-15 15:52:43 i

Tänk att ibland är det så himla svårt att hitta på något till middag. Men nått med kycklingfilé ska de bli. Tror att ibland blir det svårt bara för att jag får beslutsångest. Ska gå in och riva runt lite i köket och känna efter vad jag är sugen på. En lördag vill man ju gärna att de ska vara lite extra gott. Men det lutar åt kycklingfilé med klyftpotatis och ädelostsås och samtidigt är jag sugen på risotto. Hmmm..... Berättar sen vad det blev.

Längesen.

Publicerad 2012-12-10 18:15:34 i Allmänt

I helgen tog jag upp lite grytkött av älg och funderade vad för sorts gryta jag skulle hitta på. Grytor är något jag gillar därför att man kan ju egentligen ta lite av de man har hemma eller också letar man fram ett recept och de kan också bli festligt för de behöver inte alltid vara file eller annat fint kött. Är man många till middag blir de ju även enklare att göra en stor varm härlig gryta.
Först tänkte jag göra en ihop plockad gryta av de jag hade hemma men så kom jag på en gryta som de var längesen jag gjorde. Så de fick bli så att jag fräste på lök , vitlök, kött och massa gul curry, salt och peppar. Sen har jag i vatten och buljongtärning, lite grädde och creme fraiche så får de puttra tills köttet blir mört och nästan faller sönder. Har man älgkött krävs det verklig att man har tid att låta de puttra länge för att köttet ska bli gott annars blir de lätt segt.
Sen serverar jag de med bulgur eller ris , kokosflingor, hackad banan och äpple, jordnötter och mango chutney.Det här är en supergod gryta som blir lite festlig om man lägger tillbehören i små skålar när man serverar. Lite exotisk kan man säga och frukten till kan man ju variera efter tycke och smak. Färsk mango och ananas blir nog också gott till. Prova gärna :)

Allt för sällan.

Publicerad 2012-12-05 17:33:14 i

En längre tid nu har jag varit sugen på en bönsallad och jag har handlat hem ingredienser för länge sen som stått och väntat på att jag ska sno ihop en sallad. Ikväll blev de äntligen. Jag tog en burk blandade bönor ( kidney, vita och svarta bönor ) och kokade på frysta haricot vert. Sen hackade jag rödlök fint och gjorde en vinägrett som jag kryddade med pressad vitlök. Blanda allt och låt gärna dra en stund. Vi åt det till stekt fisk och jag tycker den salladen passar till det mesta. Synd att jag gör den så sällan. Ska bli bättre på det har jag bestämmt för den är ju så enkel.

Ädelostsås och rött vin.

Publicerad 2012-12-01 23:17:33 i

Ikväll fick det bli en god älgbiff med squashpasta blandat med fullkornspasta och en krämig ädelostsås. Och vad passar bäst till den såsen om inte ett bra rött vin. En passitivo på primitivodruva från Italien. Helgmys.

Paj till lunch.

Publicerad 2012-12-01 16:44:41 i

Paj är så gott och idag gjorde jag en med kyckling, bacon, purjolök, rödlök, squash, fetaost, körsbärstomater och jag kryddade med pesto. Sen massor av gratängost på toppen. Lagom lunch.

Matbröd.

Publicerad 2012-12-01 16:42:00 i

I veckan bakade jag matbröd utan recept som blev så himla saftigt och gott så jag måste skriva ner vad jag hade i om jag skulle vilja göra det fler gånger. Jag hade i filmjölk, special vetemjöl, grahamsmjöl, havregryn, bikarbonat, bakpulver, linfrön, solroskärnor, honung, lingonsylt. De blev två formar att grädda.

Om

Min profilbild

Maria Bengtsson

Matlagning och bakning för mig blir ibland lite terapi. Att läsa recept både i kokböcker och på nätet och sen laga nått gott genom att blanda från nya o gamla recept och även knycka ideér från andra ger mig inspiration. Mat från alla delar i världen prov lagas i mitt kök allt från svenskt vilt, italienskt, libanesiskt, spanskt, amerikanskt, japanskt och mycket mer.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela